Son 20 Yılın En Yüksek Enflasyonu

Mart ayında TÜFE %5,77 olan beklentilerin hafif altında %5,46 artış gösterirken, yıllık bazda TÜFE Şubat ayındaki %54,44 seviyesinden Mart ayındaki %61,14’e yükseldi. Son gelen elektrik, doğalgaz, benzin, şeker zammı ve gıda fiyatlarındaki yükseliş ile enflasyon son 20 yılın en yükseği olarak kayıtlara geçti. Çekirdek enflasyon ise %44,05’den %48,39’a yükselmiş oldu.

ÜFE ise aylık bazda %9,19 artış gösterirken, yıllık artış bir önceki aydaki %105,01 seviyesinden Mart’ta %114,97’ye yükselmiş oldu.

TÜFE tarafında ulaştırma %13,29, eğitim %6,55, lokanta ve oteller %6,04 ile en çok artış gösteren sektör grupları olurken Mart ayında düşen grup olmadı.

ÜFE tarafında ise en fazla artış %35,99 ile kok ve rafine petrol ürünleri, %14,40 ile diğer metalik olmayan mineral ürünler, %12,09 ile ana metaller ürünlerinde gerçekleşti. Mart ayında ÜFE’de de düşüş gösteren grup olmadı.

Rusya – Ukrayna gerginliği yaklaşık 40 gün önce başladı. Bu gerginlik ile enerji fiyatları sert yükselirken, gerginliğin devam etmesi küresel bir enerji krizinin kapıda olduğu gerçeği aşikar. Rusya – Ukrayna arasındaki savaşın devam etmesi ise enflasyonları da yukarı yönlü tetikliyor. Enerji fiyatlarındaki yükseliş, gıda fiyatlarındaki artış ve tedarik sıkıntıları ülkelerden son yılların en yüksek enflasyon verilerini açıklamalarına sebebiyet veriyor. Gelişmiş ülkeler sıkılaştırma adımlarına geçerken, sıkılaştırma adımlarından en uzak gözüken Merkez Bankası olan ECB’de artık enflasyonu kabul etmiş ve faiz artırımı sinyali vermiş durumda. Türkiye’de de enerji ve gıda fiyatlarındaki artı ile birlikte enflasyon son 20 yılın en yükseği olarak açıklandı ve %60’ın üstüne çıktı. Enflasyonu düşürmeye yönelik hamleler de devam ediyor. Enerji’deki artışı her ne kadar devlet sübvanse etse de Rusya – Ukrayna krizi ile bu durum da yetersiz kalıyor. Gıda tarafında ise ilk önce temel gıda ürünlerinin KDV’si %1’e indirilirken, daha sonrasında tüm gıda ürünleri için KDV %1’e indirildi. Mart ayının son günlerinde elektrik, doğalgaz ve şekere gelen zam ile birlikte Nisan ayında da yüksek enflasyon beklenebilir. Ancak jeopolitik riskin azalma olasılığının artması ve devletin aldığı önlemler ile birlikte Mayıs ayından itibaren enflasyonda düşüş görülebilir. Son olarak Hazine ve Maliye Bakanı Nebati’de ‘Yaz aylarından itibaren enflasyonda düşüş olabileceğini’ açıklamıştı.

TCMB’nin 14 Nisan’da Para Politikası Kurulu toplantısında en önemli gündem maddelerinin Rusya – Ukrayna krizi, ticari kredi büyümesi, ekonomik aktivite, yüksek enflasyon ile bunlara ilişkin atılacak adımlar olmasını bekliyoruz.

Son TCMB Toplantısında faizlerde değişikliğe gidilmedi. Mart ayında yayımlanan PPK karar metnine bakıldığında Şubat ayındakine benzer mesajlar verildi. Liralaşma ve dezenflasyon vurgularına devam edildi. En önemlisi ise cari fazla modeline geçtiğimiz bir dönemde cari fazla cümlesi karar metninden çıkarıldı. 14 Nisan’da PPK’dan faiz değişikliği ön görmüyoruz.. Mevcut piyasa dinamiklerine baktığımızda para politikasının tekrar yönlendirici bir unsur olarak öne çıkması ile ilgili hangi adımların atılacağının bu yılın son çeyreğinde belli olacağını ön görüyoruz.

 

İnfo Yatırım Menkul Değerler A.Ş.

Mecidiyeköy Yolu Cad. No: 14 V Plaza Kat:8/9 Mecidiyeköy-Şişli/İstanbul

Tel: 444  46 36, Web: www.infoyatirim.com
arastirma@infoyatirim.com.tr

Çekince: Bu raporda yer alan her türlü bilgi, değerlendirme, yorum, istatistiki şekil ve bilgiler hazırlandığı tarih itibari ile mevcut piyasa koşulları ve güvenirliğine inanılan kaynaklardan elde edilerek derlenmiştir ve İnfo Yatırım Menkul Değerler A.Ş. tarafından genel bilgilendirme amacı ile hazırlanmıştır. Sunulan bilgilerin doğruluğu ve bunların yatırım kararlarına uygunluğu tarafımızca garanti edilmemektedir. Bu bilgiler belli bir getirinin sağlanmasına yönelik olarak verilmemekte olup alım satım kararını destekleyebilecek yeterli bilgiler burada bulunmayabilir. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Herhangi bir yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi olarak yorumlanmamalıdır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu nedenle bu sayfalarda yer alan bilgilerdeki hatalardan, eksikliklerden ya da bu bilgilere dayanılarak yapılan işlemlerden, yorum ve bilgilerin kullanılmasından doğacak her türlü maddi/manevi zararlardan ve her ne şekilde olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan dolayı İnfo Yatırım Menkul Değerler A.Ş. ile bağlı kuruluşları, çalışanları, yöneticileri ve ortakları sorumlu tutulamaz. Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.

İnfo Yatırım Menkul Değerler Anonim Şirketi’nde hesap açmak istiyorsanız lütfen buraya tıklayın.

 

İnfo Yatırım Menkul Değerler A.Ş. tarafından adresinize gönderilen iletileri almak istemiyorsanız Üyelikten Ayrıl’a Tıklayınız.